Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Veden raja

Koreografi Freundlich, Thomas
Kantaesitys 20.2.2011
Kantaesityspaikka Merikeskus Vellamon venehalli, Kotka
Suomen ensi-ilta 20.2.2011
Suomen ensi-iltapaikka Merikeskus Vellamon venehalli, Kotka
Tyylilaji Nykytanssi
kesto (min) 40
Valosuunnittelija Elina Romppainen
Kantaesiintyjät Thomas Freundlich, Neil Owens
Muu musiikki Jaromir Nohavica & Čechomor, Brelo, Hedningarna, Count Basie, J. Karjalainen & Veli-Matti Järvenpää, Kimmo Pohjonen
Kuvaus Veden raja -tanssiteatteriteos luotaa Suomenlahden ja Itämeren historiaa tanssiteatterin keinoin. Esityspaikkana toimii Kotkan Merikeskus Vellamon suuri venehalli, joka luo ainutlaatuiset puitteet Suomen merellistä menneisyyttä käsittelevälle teokselle.

Myrskyistä tyveneen, halki aikakausien ja vuosisatojen on meri aina ollut läsnä niin Suomen kuin koko Itämeren alueen elämässä. Veden raja luotaa tätä mielikuvien maisemaa tanssiteatterin keinoin. Kahden tanssijan puolituntisessa esityksessä piirtyvät välähdyksinä muinaisajan merenkulku, saariston ankara kalastajaelämä ja jazz-aikakauden pirtuveneet; partiomatka jossain Suomenlahdella tähtikirkkaana sotayönä; telakan menneisyys ja nykyisyys globalisaation aikakaudella. Horisontti piirtyy kaukaisuuteen, ja sen taakse on aina tähytty – kohti seuraavaa rantaa, ehkä saapumatta jäävää laivaa; tuntemattomaan tulevaisuuteen ja niin äkkiä unohtuvaan eiliseen.

"Kosketuksesta mereen syntyi korkeatasoinen klassikko… Teoksen tunneskaala kattaa meren ehdoilla elävien ihmisten mielensisäisen todellisuuden… Tematiikka on yleispätevää, vaikka puhutteleekin erityisen vahvasti rannikon asukkaita. Freundlich ja Owens ovat tanssijoina tasavertaisia, teknisesti suvereeneja ja ilmaisuvoimaisia. Molemmat antavat toisilleen tilaa – ja lahjoittavat samalla yleisölle upeita hetkiä. Veden raja on upea tanssitaide-elämys."
- Anna-Maija Järvi-Herlevi, Kymen Sanomat 22.2.2011
Muita tietoja Veden raja -teos on toteutettu yhteistyössä Kotkan Merikeskus Vellamon toimijoiden kanssa, jotka ovat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo sekä Tietokeskus Vellamo. Teos on toteutettu Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan ja Valtion tanssitaidetoimikunnan tuella.
Tanssijat Freundlich, Thomas (2011)
Owens, Neil (2011)