Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä
picture141.jpg Kuvassa: Unto Nuora (vas.), Janne Marja-aho, Ville Sormunen
Kuva: Sakari Viika

Toisia ääniä

Koreografi Monni, Kirsi
Kantaesitys 14.9.2001
Kantaesityspaikka Helsingin Kaupunginteatteri, Studio Pasila
Suomen ensi-ilta 14.9.2001
Suomen ensi-iltapaikka Helsingin Kaupunginteatteri, Studio Pasila
Tyylilaji Nykytanssi
kesto (min) 60
Lavastaja Sari Salmela
Puvustaja Sari Salmela
Valosuunnittelija Vesa Ellilä
Äänisuunnittelija Mikko Hynninen, Jussi Tuurna
Musiikki teokselle Mikko Hynninen, Jussi Tuurna.
Kuvaus Toisia ääniä on juoneton tanssiesitys, joka yhdistää kuorolaulun ja elektronisen musiikin ilmavaan nykytanssiin. Liikekieli on soljuvaa, lähellä ihmistä olevaa ja hyvin puhuttelevaa. Teos on runollisen kaunis, kristallisten kuvien ja soivien tilojen kertomus.
Ryhmittelyssä vuorottelevat soolot, duetot, triot sekä koko ryhmän kohtaukset muodostaen päällekkäisiä teemoja. Liikeaiheet rakentuvat nousujohteisesti ja niiden jännite purkautuu hiljaisuuden ja tyhjän tilan kautta.
Teoksessa liike ja ääni ovat poikkeuksellisen tasaveroisessa asemassa. Koreografi ja säveltäjät ovat pyrkineet luomaan abstraktia, lapsenkaltaisesti auki olevan aikuisen ihmisen tanssia ja ääntä. Ryhmän tanssijoiden tuottamasta äänimateriaalista on tuotettu sekä nauhoitettuja että elävänä esitettäviä kuoro- ja duettokokonaisuuksia. Musikaalinen kokonaisuus tuo mieleen gregoriaanisen kirkkolaulun.
Lavastus on lähes täysvalkoinen. Läpinäkyvät peilit taustafondin edessä luovat vaikutelman äärettömiin jatkuvasta tilasta. Puvustus on täysin valkoinen.
Muita tietoja Helsingin Kaupunginteatterin tilausteos, valokuvat: ennakkokuvat, Pirje Mykkänen; teoskuvat, Sakari Viika; grafiikka: Ari Tenhula.
Laulut ääninauhalla: toisen kohtauksen duo: Tove Wingren, Janne Marja-aho; kolmannen kohtauksen kuoro: tanssiryhmä, neljännen kohtauksen soolo: Tove Wingren, neljännen kohtauksen kuoro: naistanssijat.
Ryhmät Helsinki Dance Company
Tanssijat Hilli, Sofia (2001)
Karlenius, Kirsi (2001)
Lähdesmäki, Kai (2001)
Marja-aho, Janne (2001)
Tiitinen, Inka (2001)
Nuora, Unto (2001)
Kuorelahti, Harri (2001)
Torkkel, Kaisa (2001)
Halttunen, Satu (2001)