Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Anybody's Architechture: Rantaelämää

Koreografi Heikinheimo, Ismo-Pekka
Kantaesitys 8.7.2021
Kantaesityspaikka Pihlajasaaren ranta, Helsinki
Tyylilaji Nykytanssi
Lavastaja Heikinheimo Ismo-Pekka, työryhmä
Puvustaja Heikinheimo Ismo-Pekka, työryhmä
Kantaesiintyjät Illukka Tanja, Rekola Satu, Simola Jaakko
Musiikki teokselle Helenius Mikko
Kuvaus Suomi on kesäteattereiden luvattu maa, mutta missään ei esitetä kesätanssiteatteria. Niinpä päätimme luoda ja aloittaa tämän uuden lajin nykytanssin monimuotoiselle yleisölle.

Nykytanssi voi olla myös iloa, svengaavaa rytmisyyttä ja hupaisia kohtauksia esitettynä uimarannalla. Kyllä! Tämä teos esitetään Pihlajasaaren uimarannalla ja monien auringonpalvojien ihailemien perinteikkäitten uimakoppien edustalla.

Sanotaan, että suru on vahva ja syvä tunne. Me väitämme, että niin on ilokin. Tarvitsemme positiivisuutta ja jaettua hyvän olon tunnetta pitkän koronakauden jälkeen. Sen vuoksi suunnataan yhdessä rannalle nauttimaan tanssitaiteesta. Live-musiikki on valittu joukkoistamalla ihmisten lempi kesäkappaleista ja niiden tekstit vievät teoksen kerrontaa eteenpäin.

Anybody’s Architecture on sekä arvostelu- että yleisömenestyksen saanut tanssiteossarja, joka rakentuu arkkitehtuurin ja tanssitaiteen yhdistämiselle. Nyt alkavalla sarjan toisella kaudella vierailemme arkkitehtuurikohteissa, jotka ovat käyttäjilleen matalan kynnyksen kohteita ja kaupunkilaisten arkipäivän toimintaan liittyviä rakennuksia julkisilla paikoilla.

Teoksessa Anybody’s Architecture: Rantaelämää käytetään visuaalisena lähteenä Pihlajasaaren uimakoppien muotokieltä ja yksityiskohtia. Paikan historia ja siellä käyvien ihmisten sosiaalinen toiminta ovat antaneet ideoita teoksen kohtauksille.

Pihlajasaari uimarantoineen on Helsinkiläisten kesäparatiisi. Saaresta tehtiin kansanpuisto jo vuonna 1929. Saaren upeat hiekkarannat ovat läheisen merenpohjan imuruoppauksen yhteydessä tehtyjä rantoja. Ne ovat ihmisen maisemoimia ja maisema-arkkitehtuurin tulosta.

Pihlajasaaren värikkäät uimakopit ovat kuin pieniä taloja, joissa on pyramidikatto ja korkeimmalla kohdalla taivaaseen kurottava tappi. Niiden alhaalta ylös kapeneva muoto antaa mukavasti yhdelle ihmiselle kerrallaan tilaa vaikkapa vaihtaa vaatteensa tai lukea aikakauslehteä sateelta suojassa. Ne ovat kuin miniatyyrikesämökkejä. Niiden edustalla otetaan aurinkoa, leikitään, jumpataan ja nautitaan sosiaalisuudesta. Ne toimivat myös kesäisten tavaroiden säilytyspaikkana. Niistä on erinomaiset merinäköalat yli hiekkarannan kohti Helsingin kirkontorneja, savupiippuja ja satama-alueita.

Helsinki vuokraa Pihlajasaaressa 37:ää uimakoppia kaupunkilaisille. Ensimmäiset vuonna 1929 rakennetut kopit olivat kankaisia ja niissä oli lentäviä lokkeja kuviointina. Puiset kopit saareen tehtiin 1960-luvulla. Niiden väritykset ovat muuttuneet vuosien varrella koppien uusimisen kautta ainakin kolme kertaa. Uimakopit ovat olleet usean sukupolven ajan tärkeää kesäpäivien arkkitehtuuria ja ne ovat kehystäneet upeaa näköalaa merelliseen Helsinkiin jo yli 90 vuotta. Pihlajasaaren hiekkarannalla on aikoinaan järjestetty uimakouluja, ohjattua liikuntaa ja erittäin suosittuja missikisoja. Rannalla on ollut jo 30-luvulta lähtien monimuotoista rantaeleganssia, auringonpalvontaa, voimistelua ja poseeraamista.
Muita tietoja Musiikkidramaturgia: Heikinheimo Ismo-Pekka
Arkkitehtuuriasiantuntija: le Roux Simon
Ryhmät Ismo Dance co.
Tanssijat Illukka, Tanja (2021)
Rekola, Satu (2021)
Simola, Jaakko (2021)