Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Butt wait, Butt why?

Koreografi Virta, Vanessa
Kantaesitys 1.12.2021
Kantaesityspaikka Nykytaidetila Kutomo, Turku
Tyylilaji Nykytanssi
kesto (min) 40
Kantaesiintyjät Virta Vanessa
Musiikki teokselle Tiikkainen Olli
Kuvaus "Tanssija-koreografi ja rap-artisti Vanessa Virran sooloteos Butt wait, Butt why? tulee tietoiseksi pyllystä aktiivisena toimijana. Pylly asettuu nähdyksi omasta aloitteestaan ja kirjoittaa itse fantasiansa siitä, kuinka tulee kohdatuksi.

Teoksen inspiraationa on toiminut suomalaisessa muinaisperinteessä esiintyvä pyllyttäjän ammatti, jota harjoittivat varttuneet naiset. Vaaran uhatessa karjaa pyllyttäjä asettui hajareisin navetan oven yläpuolelle ja näin suojasi karjan pedoilta. Esitys pohtii miten tämä voima voisi tulla edelleen nähdyksi ja koetuksi, vaikka pyllyyn liittyy kulttuurissamme häpeän stigma ja toisaalta voimakasta objektivointia.

Esitys on vaikuttunut Jonathan A. Allanin kirjasta Reading from behind, joka pohtii takapuolen poliittisuutta ja syitä sen sosiaalisen ja kulttuurisen analyysin vähyyteen. Näiden viitekehysten kautta esitys asettaa lantion keskiöön ja tutkii sen tuottaman liikkeen mekaniikkaa. Mitä voimme ymmärtää pyllystä ja sen liikkeestä kun tarkastelemme niitä kehonosan itsenäisyyden näkökulmasta? "
Ryhmät Ehkä-tuotanto
Tanssijat Virta, Vanessa (2021)