Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Odd Meters

Koreografi Niemistö, Mikko
Kantaesitys 2.9.2020
Kantaesityspaikka Zodiak Stage, Helsinki
Suomen ensi-ilta 2.9.2020
Tyylilaji Nykytanssi
kesto (min) 55
Valosuunnittelija Teo Lanerva
Äänisuunnittelija Johannes Vartola, Mikko Niemistö
Kantaesiintyjät Mikko Niemistö
Musiikki teokselle Johannes Vartola
Kuvaus Koreografi ja esitystaiteilija Mikko Niemistön Odd Meters on läkähdyttävä tanssi, joka poukkoilee rytmien väleissä ja pyrkii kokoamaan itseään unien, ruumiin ja ajan sirpaleista. Teos nojaa esityshetkellä läsnäoleviin rytmeihin, jotka limittyvät, riitelevät ja ravistelevat lihaa.

Mikko Niemistön Odd Meters* perustuu hänen Ruotsin Uddevallassa, Bjällansåsin farmilla kesällä 2018 näkemiinsä uniin: residenssipaikan kerrostuneisuus, jossa limittyivät luonnon syklit, tanssiminen ja 4G-yhteys nykyajan uutisvirtaan ja viihteeseen, tihkui osaksi hänen öistä todellisuuttaan.

Odd Meters tarkastelee ihmiskehoa, joka on vieraantunut itsestään ja ympäristöstään, harhaillen pakkomielteisten unien, digitaalisen viihteen seikkailufantasioiden ja epäloogisen luontosuhteen polyrytmisessä labyrintissa. Tässä risteämäkohdassa läpeensä teknologistuneen ajan krooninen unettomuus törmää omaan mahdottomuuteensa.

Teoksesta kuultaa halu tuoda unen kokemus julkiseen tilanteeseen sekä työskennellä ei-lineaarisesta aikakäsityksestä käsin. Esiintyjä on vahvasti hereillä, mutta kanavoi tilaan suodattamattomia impulsseja, jotka kumpuavat REM-unen muistijäljistä - tarinoista, joiden kertoja ei hallitse narratiivia.

*Odd Meters on musiikissa käytetty termi, joka viittaa epätyypillisiin tahtilajeihin.
Ryhmät Zodiak - Uuden tanssin keskus
Tanssijat Niemistö, Mikko (2020)