Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Dipolos

Koreografi Kekoni, Petri
Kantaesitys 28.6.2000
Kantaesityspaikka Kuopion Kaupunginteatteri, Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali
Suomen ensi-ilta 28.6.2000
Suomen ensi-iltapaikka Kuopion Kaupunginteatteri, Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali
Tyylilaji Nykytanssi
kesto (min) 30
Lavastaja Tarja Ervasti
Puvustaja Marja Uusitalo
Valosuunnittelija Tarja Ervasti
Äänisuunnittelija Mikko Hynninen
Muu musiikki Evelyn Glennie: First Contact, Thunder Caves, Icefall, The Council, Crossing the Bridge, Last Contact (Shadow Behind the Iron Sun)
Kuvaus Dipolos on abstrakti tanssiteos kahdelle tanssijalle. Se käsittelee polariteettien vetovoimaa. Geologiassa dipolos on kahden samansuuruisen mutta vastakkaisluonteisen navan yhdistelmä. Koreorafi Kekoni luonnehtii teosta seuraavasti: "Napoja erottaa väliseinä. Se seinä, joka on rakennettu jälkeenpäin ja josta kuuluu läpi. Rajankäynti on hurjaa, samantapaista kuin ristiaallokko. Entäs jos aurinko ja kuu sekoittuu? Ne uivat toistensa sisässä. Ovea ei ole kukaan uskaltanut aukaista, vielä. Magnetismin voimistuessa liikeradat häiriintyvät. Liikkeiden välille syntyy viive. Ympyrä venyy ovaaliksi ja roikkuva aurinko paistaa. Eräänä päivänä nainen lähenee, pysähtyy, ja purskahtaa. Mies seuraa perässä kohta - lautaset kädessä."
Teoksen alussa tanssijat tekevät identtistä liikettä kumpikin omalla puolellaan näyttämöä. Teoksen edetessä liike kiihtyy, kunnes lopulta tanssijat törmäävät konkreettisesti. Törmäys johtaa duettoon, jossa tanssijat näyttävät olevan yhdessä vain pakosta. Keskinäinen vetovoima aiheuttaa lopulta kummankin liikkeeseen pysyviä muutoksia.
Muita tietoja Osa kolmesta duetosta koostuvaa pohjoismaista Three Is A Crowd -duettoprojektia.
Ryhmät Nomadi-tuotanto
Tanssijat Karttunen, Jyrki (2000)
Soini, Katri (2000)