Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Katrillia kahdessa ajassa

Koreografi Markkula, Outi
Kantaesitys 10.3.2018
Kantaesityspaikka Generaattori, Kajaani
Suomen ensi-ilta 10.3.2018
Suomen ensi-iltapaikka Generaattori, Kajaani
Muu tyylilaji Kansantanssi
kesto (min) 45
Puvustaja Hilppa Herd, Saara Mikkola-Ylitolva
Valosuunnittelija Alina Pajula, Tuomas Laitinen
Äänisuunnittelija Mitja Nylund
Kantaesiintyjät Hilppa Herd, Emilia Lajunen, Outi Markkula, Saara Mikkola-Ylitolva, Kalle Pulkkinen, Katriina Tavi, Jukka Tarvainen
Muu musiikki Emilia Lajunen
Kuvaus Katrillia kahdessa ajassa on näyttämöteos, joka yhdistää (kansan)tanssia, livemusiikkia sekä dokumentaarista video- ja äänimateriaalia. Lisäksi teos törmäyttää mennyttä ja nykyistä aikaa. Joukko tanssitaiteilijoita, taiteellista tohtorintutkintoaan tekevä kansanmuusikko, äänisuunnittelija sekä dokumenttiohjaaja asettuvat keskustelemaan perinteen kanssa nykyhetkestä ja omista lähtökohdistaan käsin.

Teoksessa historian ja nykyhetken kohtaamispaikaksi on rajattu ilmiö nimeltä katrilli. Katrillit ovat alun perin Ranskan hovista muualle Eurooppaan levinneitä, sittemmin kansanomaistuneita kuviotansseja. Suomeen katrillit ovat saapuneet sekä Ruotsin kautta lännestä että Venäjän kautta idästä. Lisäksi kolttasaamelaiset tanssivat omia katrillejaan. Työryhmä on vuoden 2017 aikana perehtynyt Suomen katrilliperinteeseen kolmesta ilmansuunnasta tanssimalla erilaisia katrilleja sekä tutustumalla SKS:n, KAVI:n, Ylen ja Kansanperinteen arkiston materiaaleihin suomalaisen tanssi- ja musiikkiperinteen ympäriltä.

Katrillia kahdessa ajassa kairaa esityksenmuotoisen kurkistusaukon suomalaiseen tanssi- ja musiikkiperinteeseen, mutta myös näyttämöteoksen valmistamisen, ”materiaalin kuratoinnin” prosessiin. Mitä tapahtuu, kun eri aikaan, yhteiskuntaan syntyneet dokumentit tuodaan taiteellisen prosessin keskiöön? Miltä kansantanssi ja kansanmusiikki tuntuu? Kuka päättää, mitä näytetään ja mikä rajataan ulkopuolelle?
Muita tietoja Elokuvaosuuksien kuvaus, leikkaus ja ohjaus: Juhani Haukka
Koreografia: Outi Markkula/työryhmä
Ryhmät Routa Company
Tanssijat Markkula, Outi (2018)
Tarvainen, Jukka (2018)
Herd, Hilppa (2018)
Mikkola-Ylitolva, Saara (2018)
Lajunen, Emilia (2018)
Tavi, Katriina (2018)