Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Dance

Koreografi Häkkinen, Anna Maria
Kantaesitys 10.10.2018
Kantaesityspaikka Stoa, Helsinki
Suomen ensi-ilta 10.10.2018
Suomen ensi-iltapaikka Stoa, Helsinki
Tyylilaji Nykytanssi
Puvustaja Maija Mustonen
Valosuunnittelija Erno Aaltonen
Äänisuunnittelija Erno Aaltonen
Kantaesiintyjät Hanna Ahti, Georgie Goater, Anna Mustonen, Saara Norvio, Anna Torkkel, Soile Voima
Kuvaus DANCE on abstrakti tanssiteos, joka tavoittelee vapautta ja euforiaa toisteisen koreografian kautta. Kuudelle naistanssijalle läpisävelletty ja -koreografioitu esitys muodostaa tanssin, musiikin ja valon hengittävän virran.

Kaikilla teoksen tanssijoilla on omaleimainen, vahva koreografinen mieli. DANCE antaa tanssijoilleen mahdollisuuden vapautua uuden materiaalin tuottamisesta ja keskittymään tanssimiseen.

Teosprosessi on alkanut 1960-1970-lukujen amerikkalaiseen minimalismiin ja erityisesti koreografi Lucinda Childsin teoksiin perehtymisellä. Toisteisesta ja rytmisesti tarkasta liikkeestä tunnettu Childs työskenteli mm. säveltäjä Philip Glassin kanssa muodostaen sinänsä yksinkertaisesta materiaalista monimutkaisia, hypnoottisia tekstuureja.

Koreografian, tanssin ja musiikin suhde on sittemmin sekä monipuolistunut että mutkistunut. DANCE asettuu tämän kyseenalaistamisen jälkeiseen traditioon.

Childsin samannimisen teoksen mukaan nimetty DANCE asettaa abstraktin liikkeen esityksen keskiöön oman aikamme lävistämänä. Se sijoittuu osaksi uuden koreografian kontekstia tavoitteenaan tehdä tilaa liikkeelle, tilan muodolle ja rytmille. DANCE on nostalginen ja futuristinen teos, joka sallii tanssihistorian läsnäolon.

“Olen toiminut koreografiksi valmistuttuani esitystaiteen ja performanssin työtapoja soveltavan uuden tanssin parissa. DANCE on minulle tapa palata liikkeelliseen ja tilalliseen sommitteluun ja omalakisen liikemateriaalin tekemiseen. Toisteisella ja kulkevalla tanssilla tavoittelen virtaavuuden tilaa ja löysin Lucinda Childsin liikeajattelusta reittejä tällaisen tanssin tekemiseen. Vapauden kokemus tapahtui tarkkuudessa.” ­– Anna Maria Häkkinen
Muita tietoja Koreografin assistentti: Soile Voima
Residenssit: Ehkä-tuotanto (Turku), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Bryssel), O Espaço do Tempo (Montemor-o-Novo)
Tanssijat Ahti, Hanna (2018)
Mustonen, Anna (2018)
Torkkel, Anna (2018)
Norvio, Saara (2018)
Voima, Soile (2018)