Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Aikojen lopun kvartetto (Railo)

Koreografi Railo, Tuomo
Kantaesitys 20.9.2013
Kantaesityspaikka Espoon kulttuurikeskus
Suomen ensi-ilta 20.9.2013
Suomen ensi-iltapaikka Espoon kulttuurikeskus
Tyylilaji Nykytanssi
kesto (min) 60
Lavastaja Mette Nordin
Puvustaja Mette Nordin
Valosuunnittelija Pasi Pehkonen
Kantaesiintyjät Simo Heiskanen, Ilona Keñová, Guillermo Sarduy, Katri Soini, Tuomo Railo ja Juan José Torres Martinez
Muu musiikki Olivier Messiaen: Quatruor pour la fin du temps, Ensemble Kontraste
Kuvaus Aikojen lopun kvartetto, on toinen osa Tuomo Railon inhimillisyyden ulottuvuuksia käsittelevästä nykytanssiteosten trilogiasta. Teos käsittelee ihmistä unelmoivana olentona.

Aikojen lopun kvartetto tanssiteoksessa kuullaan Olivier Messiaenin samanniminen kvartetto klarinetille, viululle, sellolle ja pianolle. Messiaen sävelsi teoksen, ja se myös kantaesitettiin Stalagin VIII sotavankileirillä Görlitzissä vuonna 1941.

Sävellyksen huikea intensiteetti, paljas sävelkieli ja karu syntytarina ovat inspiroineet Railoa lähestymään teosta omaa koreografista kädenjälkeään murtaen.

"Pyrin pois tavastani yhdistää liikkeitä sulaviksi ja tanssillisiksi jatkumoiksi ja luomaan sen sijaan mielikuvien ja assosiaatioiden maailman, jota pitää koossa unen logiikka. Esityksen voi kokea puhtaasti esteettisenä elämyksenä, mutta pyrkimykseni on myös luodata sitä myyttistä maailmaa, joka puhuttelee 'kollektiivista alitajuntaamme'.

Messiaenin inspiraatio kumpusi voimakkaista uskonnollisista kokemuksista, mm. ilmestyskirjan enkelistä. Ihmisen kyky unelmointiin ankarissakin olosuhteissa hämmästyttää minua, Messiaenin sävellys on tästä elävä, huikea esimerkki."

Trilogian ensimmäinen osa, Arka paikka, joka oli ensi-illassa Täydenkuun tanssifestivaaleilla vuonna 2011, käsitteli ihmistä sosiaalisena olentona. Railon trilogian kolmas osa, Omnipotens tulee ensi-iltaan v. 2015 ja käsittelee ihmistä tuhoavana olentona.
Ryhmät Glims & Gloms Dance Company
Tanssijat Soini, Katri (2013)
Heiskanen, Simo (2013)
Kenova, Ilona (2013)
Sarduy, Guillermo (2013)