Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Bluer than Blue

Koreografi Torkkel, Anna
Kantaesitys 20.11.2009
Kantaesityspaikka Kulttuuritila Kutomo, Turku
Suomen ensi-ilta 20.11.2009
Suomen ensi-iltapaikka Kulttuuritila Kutomo, Turku
Muu tyylilaji uusi tanssi
kesto (min) 50
Lavastaja Anna Torkkel
Puvustaja Hertta Kiiski, Anna Torkkel
Valosuunnittelija Tashi Iwaoka, Anna Torkkel
Muu musiikki Elvis Presley: Can't Help Falling in Love,
Ryoji Ikeda & Carston Nikolai: C10,
Major Lazer featuring VYBZ Kartel: Pon de Floor,
Angelo Badalamenti: Love Theme from Twin Peaks,
Tsukimono: Etude V,
J.S. Bach: Allegro / Concerto No. 2 in E major,
ABBA: Honey, Honey

Kuvaus Bluer than Blue on teos kahdelle esiintyjälle. Erilaisia fyysisen ja visuaalisen esittämisen keinoja käyttäen esitys tutkii melankolian ja nostalgian mekanismeja yksilön olemisessa sekä toisen kohtaamisessa. Avaimia teoksen lukemiseen antavat romantiikka, eksistentialismi ja ironia, joiden kautta esityksessä nähtävät tilanteet ja asetelmat löytävät logiikkansa. Anna Torkkel avaa teemoja lähestymällä niitä intuitiivisella otteella eri kulmista. Hän jakaa näkemyksen, jonka mukaan yksilön vapauden olemus ja ihmisyyden yltäkylläisyys synnyttävät melankoliaa. Melankolian aiheuttamasta kyvyttömyydestä nousee halu vangita, nielaista "toinen" (oma halu, asia, hetki, eläminen itse, rakastettu). Nostalgia taas tuottaa romanttisia muistoja lineaarisella aikajanalla eteen- ja taaksepäin. Nostalgisesti kaipaava kulkee eletyn hetken sivullisena.

Esiintyjien toimintaa teoksessa tallentaa ja todistaa videokamera, kamera sekä kolmas henkilö, "todistaja". Tallentaminen ja todistaminen osana esitystä etäännyttävät esitystilanteen ja viittaavat samalla teoksen tematiikan ytimeen, vangitsemiseen ja sen mahdottomuuteen. Lisäksi teoksessa nähdään Torkkelin yhdessä Tashi Iwaokan kanssa tekemiä lyhyitä animaatioita ja videoita, jotka luovat esitystapahtumiin oman kerrostumansa. (Lähde: käsiohjelma)


Muita tietoja Videomateriaalin toteutus: Anna Torkkel, Tashi Iwaoka; videoeditointi: Tashi Iwaoka; valorakennus ja tekninen avustus: Jori Koskinen; graafinen suunnittelu ja valokuvat: Hertta Kiiski.
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Anna Torkkel ja työryhmä.
Ryhmät Ehkä-tuotanto
Tanssijat Iwaoka, Tashi (2009)
, (2009)
Saastamoinen, Annastiina (2009)
Raumanni, Maija Reeta (2009)