Tervetuloa Tanka - suomalaisen tanssin tietokantaan

Tietokantahaku

Aikavälillä

Tumma (Risu)

Koreografi Risu, Liisa
Kantaesitys 24.9.2009
Kantaesityspaikka Zodiak - Uuden tanssin keskus, Helsinki
Suomen ensi-ilta 24.9.2009
Suomen ensi-iltapaikka Zodiak - Uuden tanssin keskus, Helsinki
Tyylilaji Nykytanssi
Lavastaja Jyrki Pylväs (Circus Maximus)
Puvustaja Riitta Röpelinen
Valosuunnittelija Pekka Pitkänen
Äänisuunnittelija Jussi Saivo (Circus Maximus)
Kuvaus Koreografi Liisa Risun teoksessa Tumma lähestytään luonnossa esiintyvää järjestäytymisen ja hajoamisen jatkuvaa tanssia rakennetun ja improvisoidun liikkeen kautta.
Tumma hakee temaattisia lähtökohtia Samuel Beckettin myöhäiskauden pienoisromaanista Huonosti nähty huonosti sanottu tihentyen maagiseksi tulkinnaksi elämän ja kuoleman vääjäämättömästä kiertokulusta. Pääosassa Beckettin tekstissä on voimakas hitaan kuoleman ilmapiiri, jossa ajan kokeminen vaihtelee karujen hetkellisten lähikuvien sekä ajan kulun hitaan raahautumisen välillä. Keskeistä romaanille on myös kertomisen prosessi, joka tuo sanojen ja kielen rytmin, muodon ja semanttisen soinnin teoksen etualaan.
Tumma ei ole suora näyttämötulkinta romaanista, vaan siinä pyritään välittämään niitä tunnetiloja, joita Beckettin tekstin hehku virittää. Tumma luo rakenteellisia tiloja sekä suunnitellulle että vapaalle tanssille. Jokainen tanssija on oma itsenäinen taiteilijansa, joka etsii ja tunnistaa vapautta yhteisen tekemisen ja sääntöjen sisällä, määritetyn ja vapaan liikkeen vuorovaikutuksessa.
Muita tietoja Tuotanto: Zodiak - Uuden tanssin keskus, Circus Maximus, Liisa Risu
Ryhmät Zodiak - Uuden tanssin keskus
Tanssijat Eiskonen, Jonna (2009)
Lindfors, Ninu (2009)
Varga, Netta (2009)